Embermesék

Heino Ferch

Heino Ferch, istenem, az egyik német színész-óriás, nagy-nagy kedvencem. Gondolom nemcsak nekem. Ő a német Bruce Willis, ha jól tudom, a szinkronhangját is tőle kapja. Heino Ferch állati jó szerepekben szokott tündökölni, általában ő az alfa hím, majdnem mindig a pozitív hős, nagyon jól áll neki. A hapsi nem unalmas, nagyon jó színész.

A jó múltkor a Ringlstetternél (ajánlom a műsorát a BR-en!) járt a stúdióban. Az alábbi linken a Facebookos interjú rövid kivonatát lehet elérni:

https://www.facebook.com/watch/?v=195542015386923

Ebből a rövid összefoglalóból (meg a hosszabból, amit megnéztem a Bayerischer Rundfunk oldalán) kiderül, hogy Heino Ferch fent az észak-németeknél, Bremerhavenben született, aztán Salzburgban tanult a színművészeti egyetemen. A végzés után Berlinbe költözött, ott kívánt színésszé válni, de már arrafelé Poroszországban nem érezte jól magát, addigra valahogy már vonzotta a „dél”. Na klar, ha valaki Salzburgban, Ausztriában élt, az már nem fogja magát jól érezni „ott fent” a poroszoknál, ezt én teljesen megértem. Jó ideje itt él a családjával az Ammerseenél Dél-Bajorországban. A műsorban kérdezték tőle, hogy mik náluk a szokások, mit esznek húsvétkor. Heino Ferch elmesélte, hogy egy katolikus családba házasodott be, így húsvétkor kalácsot sonkával és friss tormával esznek. (Azért egy picit látható volt a rebbenés az arcán, amikor részletezte, hogy keveredik az édes a sóssal, de jól áll neki ez is. ) Arra a kérdésre, hogy ilyenkor iszik-e alkoholt már délelőtt is, a válasz egyértelmű volt. Természetesen! Ezen hangosan felröhögtünk. Mondom, hogy tök jó ez a pali és szimpatikus!

Rengeteg filmet láttam már amiben Heino Ferch játszott, egyik sem volt csalódás. De az igazán emlékezetes alakítása, amire nagyon jól emlékszem, az a berlini Adlon Hotel történetéről szóló szenzációs filmben volt, amiben ő játszotta Louis Adlont, a juniorchefet.

és már itt is az első filmajánlatom: az Adlon Hotel családi regényt nagyon érdemes megnézni, egy értékes film! Das Adlon néven fut.

Heino Ferchet legutoljára a Ku’dam filmekben láttam. Nyomot hagyott az alakítása annak ellenére, hogy nem főszereplő volt és nem is a legszimpatikusabb pali a filmben. A Ku’damm filmeket aki még nem látta, az nézze meg feltétlenül, baromi jó! Eszméletlen jó zenék, ruhák, kocsik, a második világháború utáni évek Berlinje, éppen megszületett a rock and roll. Egy berlini tánciskola benne a “főszereplő”, pontosabban a tulajdonos család. Lehet szeretni a szereplőket és a sztorit. A facebookon külön csoportokat hoztak létre a filmsorozat kedvelői. Ezekben a csoportokban az érdekes információkon, képeken, kérdéseken és válaszokon felül egy dolog folyamatosan jelen van: az emberek követelik a sorozat folytatását. Egyetértek.

A második filmajánlatom ez, az eddig már három részből álló sorozat, a Ku’damm.

Ku´damm 59 ©Stefan Erhard / ZDF

Az elnevezés Berlin Charlottenburg-Wilmersdorf városrészének egyik fő bevásárló utcájának a nevét takarja, Kurfürstendamm-nak, amit a helyiek röviden csak Ku’dammnak hívnak. A filmek 1956-ban, 1959-ben és a nemrégen bemutatott legújabb rész 1963-ban játszódik. Történelem, az akkori idők társadalma és annak elvárásai, jellemzői, divat, autók, táncok, zenék. Minden benne van. Ja és, Heino Ferch is. Érdemes megnézni!

A filmek itt elérhetőek: https://www.zdf.de/serien/kudamm

És végül egy nóta a filmből.


2 thoughts on “Heino Ferch

  1. Andi, egy csomo mindent csak azert tudok, mert elolvasom az irasaidat! Amikor elolvasom elkezdek utananezni a dolgoknak, mint pl. ennel az irasnal a szineszröl, ami a googleban van, igy aztan tudom hany eves, milyen szerepei vannak, milyen az elete. Soha nem jutott volna eszembe ennek igy utananezni, de igy viszont egy csomo minden ismeretem lesz. Es termeszetesen nem CSAK ennel az irasodnal vagyok igy 🙂 Köszönöm!

    1. Èn is köszönöm a visszajelzésedet Arany! A Heinoba akár még szerelmes is lehetne lenni.. kuc-kuc.
      Amúgy eddig engem se érdekelt különösképpen az élete csak a művészete, de aztán jött ez a fellépése a Ringlstetternél, hirtelen nagyon kiváncsi lettem rá.
      Azt persze elfelejtettem írni, hogy a bécsi Burgtheaterben is játszott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .