Embermesék

50 ok, amiért Bécset szeretni lehet!

A napokban néztük meg az RBB adón (Rundfunk Berlin-Brandenburg)  a 50 Gründe, Wien zu lieben filmet, jaaaaj! Nagyon jó volt! Ahhoz képest, hogy ég és föld a különbség Bécs és Berlin között, a berlini tévéseknek elég ügyesen sikerült sok hasznos infót összeállítaniuk a *világ legszebb és legélhetőbb városáról. (*nekem az)
A fenti linken meg tudjátok nézni a műsort, szívből ajánlom a németül beszélőknek, illetve azoknak, akik ötleteket keresnek, mit lenne érdemes felkeresni Bécsben.

Az icipici hibák

Néhány hiba is becsúszott a műsorszerkesztőktől, E.  ezeket kivétel nélkül azonnal megreklamálta. Tök jó volt, élveztem, annyi mindent tud imádott városáról. Például:
A 22-es pontban a Grinzing volt a téma a Heurigerekkel. Közülük a Mayer am Pfarrplatz Heurigert mutatták be. Már jött is a javítás a szófatársamtól: Héé mester, a Mayer nem Grinzingben van, Heiligenstadt nem a Grinzing! (A műsorban szó esett Beethovennről is, aki néha-néha betért ebbe a Heurigerbe. Egy facebookon olvasott komment szerint nem volt nehéz, hiszen a zeneszerző egy ideig ebben a házban élt. A Beethovenhausról.)

Illetve a 20. hely, a  Die Strudlhofstiege – a Strudlhof-lépcső. A németek Treppének nevezték, de kb 2 másodperc alatt érkezett a E. javítása.
– Stiiiiege az kérem, nem Treppe! (Bécsben Stiegének hívják a Treppét, azaz a lépcsőt.)

E. a párom tudna 1000 okot is amiért Bécset szeretni lehet, de neki ugyanúgy ahogy nekem, elég lenne egy is … máris indulnánk.

Engedelmetekkel megmutatom a listát, néhány pontnál a saját kiegészítéseimmel, hozzáfűznivalómmal.

A lista

50 – Wiener Fiaker – a bécsi fiákkerek

49 – Wiener Linien – a bécsi „Öffis”, azaz a tömegközlekedési eszközök (a műsorban elhangzott: ezek a járművek a berlini viszonyokhoz képes egyrészt nagyon kedvező menetjegy áron, másrészt nagyon gyakran és pontosan járnak)

48 – Der Prater – a Práter. Szerintem ismeri mindenki.
Rengeteget jártunk a Práterbe, de a többi bécsihez hasonlóan, mi se feltétlenül a vidámpark miatt. A cél, a Schweizerhaus volt. Aki jót akar enni és inni, az bemegy mindenképpen ebbe a Schweizerhausba és eszik egy Stelzerlt (grillezett csülök) és iszik hozzá egy pár Krügel (korsó) Budweisert. Majd imába foglalja a nevemet. Illetve a Schweizerhausét. Vagy a Kolarik családét, akik 1920 óta a tulajdonosok. Jelenleg a Schweizerhaus téli álmát alussza. Minden évben ugyanakkor, november 1-től március 14-ig. Nyitás minden év március 15-én. E. a magyar naptáromon jót vigyorgott, észrevette, hogy Magyarországon a március 15. pirosbetűs nemzeti ünnep. Véleménye szerint a monarchia miatt, a magyarok is ünneplik a Schweizerhaus nyitását.
Visszatérve a csülökre: mennyei. Tényleg. De nem kevés. Javaslom, hogy csak egyet kérjetek ketten, még így is nehéz lesz elpusztítani. A Budweiser pedig egy álom. Csak úgy csúszik lefele, nincs zavaró buborék benne.

47 – Der Donauturm – a Dunatorony. Érdemes felmenni, nagyon klassz a kilátás!
Én ott fent nem merek még megmozdulni sem, de a kisfiam a kamerámmal nagyon klassz képeket csinált. Nekem nem sikerülne, nem merem elengedni a korlátot. A tériszony csókoltat.

46 – Am Graben – Bécs legforgalmasabb sétálóutcája

45 – Die Ankeruhr – az Anker-óra a Hoher Markt 10-11.sz alatt a X. kerületben. 12.00-kor és 24.00-kor egymás után körbesétálnak a különben óránként egymást váltó figurák.  (Például Prinz Eugen von Savoyen 10.00-11.00 között, Joseph Haydn 12.00-13.00 óra között látható.)

44 – Zur schwäbischen Jungfrau – régi nagynevű, ágyneműkkel és textíliákkal foglalkozó bolt. Sisi ágyneműi, Ferenc Józsi szalvétái mind, mind az üzletből származtak. (egy lenvászonból készült ágynemű jelenleg 600-1000EUR-t kóstál) Az idős hölgy Hanni Vanicek, aki 40 éve vezeti a boltot, egy tünemény.

43 – Schlosspark Schönbrunn – a schönbrunni kastély parkja
Főleg ilyentájt érkeznek a képek a schönbrunni mókusokról.

42 – Tiergarten Schönbrunn – a schönbrunni állatkert

41 – Villenviertel Hietzing – Hietzing városrész villanegyede. Jó környék. Drága környék.

40 – Wiener Sängerknaben – a bécsi fiúkórus

39 – Wiener Ampelmännchen – a bécsi közlekedési lámpák kis emberkéi

38 – Haus des Meeres – a Tenger háza múzeum az Esterházy parkban (1060 Wien). A tetőteraszi kilátást nem szabad kihagyni!

37 – Dritte Mann Museum – A harmadik ember múzeum (alapja egy régi fekete-fehér film. A harmadik ember egy brit thriller, amit 1949-ben forgattak.)

36 – Wiener Würstchen – a bécsi virslis standok. A filmben a kedvencünket, a Würstlstand Leo-t mutatták. Leoról már írtam korábban, most csak annyit, hogy Bécs legrégebbi kolbászosa és itt árusítják a város legfinomabb Käsekrainerjét. ( Leo weboldala: klikk ide!)    Amúgy a Döblinger Gürtel 2. alatt találjátok. Leóról és a bécsi kolbászos standokról szóló írásom itt találjátok: https://embermesek.blog/irany-a-wurstelstand/

35 – Johann Strauss Denkmal – Johann Strauss emlékműje

34 – Wiener Walzer – a bécsi keringő

33 – Die Josefstadt  – a Józsefváros 
Ez egy különleges városrész, van benne valami.
Személyes élményem a kerületben: A Theater in der Josefstadt (a Józsefvárosi Színház) egy kis ékszerdoboz. A császár aztán nem spórolt rajta annak idején, gyönyörű az épület. Érdemes egyszer elmenni egy előadásukra. Én már kétszer jártam a színházban. Egy habkönnyű bohózatot, illetve egy Nestroy darabot láttam. Utóbbi néha kifogott rajtam, nyelvileg lemaradtam.
A Josefstadtban lakik és rettenetesen jól érzi itt magát Adele Neuhauser is, aki egy szenzációs színésznő. Aki ismeri a tetthely sorozatot, az ismeri Adele Neuhausert a Bécsi tetthelyből. Ő a Bibi! A kedvencem. Az életrajzi könyvét lapozgatva tudtam meg, hogy első férje Zoltán, magyar származású volt. Úgy, de úgy megkérdezném Bibit arról, hogy mennyit beszél, vagy ért magyarul!

32 – Der Naschmarkt – egyértelmű. Nekem túl sok ott a nyüzsi, vasárnap szeretek rajta átsétálni. Igaz, akkor zárva van, de nekem így jobb.

31 – Das Hundertwasserhaus – tetszik. Kivéve az állandóan arra őgyelgő túristák, akik szinte megszállták a környéket. Nem tudsz fényképet csinálni a ház egészéről, reménytelen. 

30 – Donau Dampferfahrt – (gőz)hajókázás a Dunán

29 – Die Donauinsel – a Dunasziget. Ott lakóként főleg szuper. Egy 21,1 km hosszú és 250 m széles mesterséges sziget ami csak a kikapcsolódásé. A Neue-Donau (az Új-Duna) víze ívóvíz minőségű.

28 – Die Wien – a kis Bécs folyó

By Gugerell – Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32715808

27 – Burg Theater

26 – Der Volksgarten – a gyönyörű rózsáiról ismert park a Ringstraße mentén az I. kerületben

25 – Die Kapuzinergruft – a Habsburgok kriptája (írásom róla: https://embermesek.blog/becsben-jartam-ki-gondolna/ )

24 – Der Donnerbrunnen – A Donner-kút
Hasonló a karmája a győri Csónakos szobor  hímvesszejének és a Donnerbrunnen egyik figurájának hátsó fertályának.  A győri csónakos kukacának megérintése szerencsét hoz, ami aztán a sok taperászás miatt mindig szép fényes. Győrben „fényestöküként” hívják Paulikovics Iván alkotását.
A bécsi kút egyik figurájának fenekét megérintők (simogatók, sőt! rá csókot nyomók!) a termékenységet nyerik el. A szobor nyugodtan lehetne akár a bécsi fényesseggű is.  (be kell vallanom, a bécsi fényessegűt korábban nem ismertük, a filmben hallottunk róla először.)

23 – Der Tafelspitz – A főtt marhahús … de ennél ez sokkal nagyszerűbb étel. Tudni illik, ez volt Kaiser Franz Josef kedvenc étele.

22 – Weinort Grinzing – a Grinzing-i borozók
Mit mondjak, erről már könyvet is írhatnék.  A bécsi Heurigerekről (borozókról) már a blogban is írtam, itt érhető el: https://embermesek.blog/heurigerek-becsben/

21 – Wiener Weinberge – a bécsi borvidék

20 – Die Strudlhofstiege – A Strudlhof-lépcső. (és nem Treppe, hahaha!)

19 – Museums Quartier – a Múzeum negyed

18 – Die Ringstraße – a Ring építése, története, az épületek. Nagyon érdekes téma!

17 – Wiener Knödel – a bécsi gombóc. Hát nem tudom, ez annyira nem tudott érdekelni. Ahogy azt se tudtam, hogy létezik ilyen, bécsi gombóc.

16 – Die Kaiserappartments – A császári lakosztály a Hofburgban. Ki nem látta még? Bár nem jó a kérdés. Inkább úgy kérdezem, hányszor láttátok már?

15 – Österreichische Nationalbibliothek – az Osztrák Nemzeti Könyvtár. Menjetek be, nézzétek meg! Gyönyörű. Az első világháború kitörésének 100 éves évfordulója alkalmából rendezett kiállításon jártam az épületben, érdekes volt, hiszen az osztrákok (a monarchia) szemszögéből mutatták be. Sok-sok magyar vonatkozású emléket, tárgyat fedeztem fel a kiállított tárgyak között, hmm, furcsa érzés volt. Előtte kicsivel Nürnbergben láttam hasonló témájú kiállítást, ahol persze a németek nézőpontjára épült az egész tematika, az osztrákok voltak leginkább a mummusok, akik miatt kirobbant a háború.

14 – Spanische Hofreitschule – A spanyol lovasiskola. Szeretik a túristák nagyon. Engem ez az atrakció kevésbé érdekelt, soha nem is láttam. 

13 – Pferde Fleischer – egy ló mészáros termékei. Arról, hogy milyen és miért jó a lóból készült kolbász, Leberkäse (húskenyér féle). Megkóstolnám én is, eddig csak lógyulait ettem. (nehogy valaki összefüggést lásson a nem érdekel a lipicai élve, de bezzeg megeszem a lógyulait között!) 

12 – Schloss Belvedere – a Belvedere kastély.
Mindenképpen meg kell nézni! Meseszép, hatalmas parkkal, történelemmel és művészettel.
Ami így eszembe jut a saját emlékeim kapcsán:
Gustav Klimt (nekem csak Gustl) képei, legelől persze a „Csók” c. képe
Sisi valódi arcáról készült festmény (majd mutatom)
Ausztria függetlenségi nyilatkozatának aláírása
Canaletto-Blick (Canaletto-nézet) Canoletto-Blicknek nevezik Bernardo Bellotto (alias Canaletto) festő perspektíváit a képein. A Belvedere felöl nézve megfestette a bécsi belváros perspektíváját. A képen balról jobbra haladva látható a Karlskirche, a Stephansdom és a Salesianerinnenkirche tornya.

az eredeti Canaletto-Blick

Von Bernardo Bellotto – Kunsthistorisches Museum Wien, Bilddatenbank., Gemeinfrei, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=637565

Manapság ….

Von Gugerell – Eigenes Werk, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61833388

11 – Wohnpark Alterlaa –  Alterlaa lakópark. Randa beton épületek első ránézésre a hozzátartozó infrastruktúrával. Második ránézésre is randa, de nem fogjátok elhinni, nagyon szeretik az itt lakók, sokan szeretnének itt lakást, de nehéz bekerülni. Az épületek tetején és a „gyomrában” medencék vannak, a parkban boltok, éttermek ….stb. Ez a lakópark egy figyelemreméltó projekt a 70-es évekből, ami akkor forradalmian újszerűnek számított. Az idők próbáját kiállta, még ma is nagyon kedvelt.

10 – Wiener Kaffeehäuser – jöö, a bécsi kávéházak. Nem merek belekezdeni, mert nem tudnám abbahagyni. Csak ha rágondolok az „Ei im Glas”-ra (lágytojás pohárban) összefut a számban a nyál, a szememben pedig a könny. 

9 – Sacher Torte – az igazi receptet ketten is magukénak vallják.

8 – Wiener Dialekt – ez a kedvencem. A bécsi dialektus. A filmben egy nyelviskolát mutattak be, ahol külföldiek (németek is!!) a bécsi nyelvet tanulják. Bevezetőnek a Seiler und Speer: Ham kummst c. számával kezdtek és persze utána a kérdéssel. Érti ezt valaki? (szerencsétlen poroszoknak esélyük sincs rá) De én igen. Már igen.
A szám szerintem szuper, a magyar fordítást is egyszer már elkövettem, megtalálható a blogomban, rá lehet keresni.

7 – Venus von Willendorf – az a kis icipici, nagyon-nagyon régi Vénuszka Willendorfból.

6 – Schneekugel Manufaktur – a hógömb manufaktúra

5 – Café Vollpension – egy kávéház, ahol a nagyiké a főszerep https://www.vollpension.wien/

4 – Die Wotrubakirche – egy (szerintem randa) templom, engem a fertőrákosi kőfejtőre emlékeztet, de aminek a kinézete valójában teljesen lényegtelen. A lényeg az idejáró közösség és a tüneményes idős pap, valamint a nagyon is modern zenés istentiszteletek.  https://www.georgenberg.at/

3 – Schrammel Musik – a sramli zene

2 – Der Zentralfriedhof – a Központi Temető. Ezt külföldinek nehéz megértenie, de a bécsieknek kicsit más a hozzáállása a halálhoz. Számukra a halál is az élet része. Szerintem már erről is írtam, de most lusta vagyok kikeresni. Késő van. 

és a győztes:

1 – Wiener Schnitzel – egyértelmű. Ez a legfontosabb Bécsben. Sisi, a Hofburg, az épületek, a történelem, a szórakozás, a kultúra …. mind, mind eltörpül a bécsi szelet mellett (ami nekem egyenrangú a Backhendel-vel, a rántott csirkével). Ez van. Minden más, csak utána jöhet. 

Ezt az 50-es listát tudnám folytatni, jöhetne a Kahlenberg, a Cobenzl, Leopoldsberg ….. Tudjátok mit? Szerintem folytatni is fogom!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .