Embermesék

Heurigerek Bécsben

Csak szemlesütve merem elárulni, de annak idején a bécsi lakás kiválasztásában fontos szerepet játszott a Heurigerek fekvése. Nem lehettek messze, ennyi volt a lényeg.

Hogy mik ezek? A Heurigerekről azt hittem, hogy már egyszer írtam, de most néztem utána, hát nem. Most pótolnám.
A Heurigerek elsősorban helyi (saját) borukat árusító hangulatos kis borozók, szenzációs hidegkonyhás büfével, azon belül szenzációs Brotaufstrichekkel, azaz szendvicskrémekkel és néhány tipikus bécsi meleg falattal (az a Backhendl = rántott csirke jaj, édes istenem, érzem a számban a mennyei ízüket!) és persze Mehlspeisenekkel, ilyen-olyan sütikékkel, édességekkel. Nagyságuktól függően léteznek kisebb és nagyobb Heurigerek, de kivétel nélkül, mindegyik rendkívül hangulatos. Szinte a gazda nappalijában érzed magad.
1784-ben engedélyezte II. József császár, hogy a szőlőgazdák a házuknál árusíthassák a saját borukat.  De csak a sajátjukat, erre szólt az engedély. A betérő vendégek vihették magukkal az ennivalójukat, amit a bor mellé szabadon elfogyaszthattak. (hasonló „Biergarten-ek”, sörkertek manapság is léteznek Bajoroszágban, Münchenben főleg jellemző. A sört rendelik, de a harapnivalót, sőt, még a kockás abroszt is viszik magukkal a vendégek.)

A fotóm a Schübel – Auer Heuriger előtt készült Nußdorfon (a „D” villamos végállomásánál)

Rántott csirke – Backhendl
Brotaufstrichek – szendvicskrémek (körözött, tavaszi, hagymás, sülthús zsírja tepertővel, tojáskrém… )
a középső a kedvencem: Punschkrapferl (puncskocka, puncsos mignon)

A Heurigereknél az anyu mindig megjegyezte, hogy olyanok mint Sopronban a szülővárosomban voltak a Poncihterek. A Poncihterek német származású bortemelők, évente egyszer, két héten keresztül árusíthatták a saját borukat a házuk alatti pincékben. Ezek a termelők a szőlőtőkék közé babot ültettek, ami németül Bonenzüchtert, azaz bab”termelőt” jelent. Próbáljátok meg többször egymás után gyorsan kimondani, hogy Bonenzüchter. Ugye, hogy Poncihter lesz a vége? (E. a párom, aki egyszerűen nem akarja elfogadni azt a tényt, hogy valójában a világon minden Magyarországról jön, de legalábbi magyar vonatkozása van, az ég felé forgatta a szemeit úgy suttogta, uram ég, még a Bonenzüchter szó is a magyaroktól származik. )

A “der heurige Wein” kifejezés jelenti továbbá az „idei bort, az újbort” is. Szintén Bécsben tanultam meg, hogy:

Szent Márton napjáig, november 11-ig „Mahlzeit”-et, azaz jó étvágyat kívánnak a Heurige  borhoz (újborhoz), mivel a bécsi szokás szerint addig a napig a nedű még nem bor.

A bécsi Heurigerek 1784 óta azért kicsit változtak. Mindegyikben van büfé, az ételfogyasztással igenis számolnak, csak boreladásból nem nagyon tudnának megélni.  A nagyobbakban sör is van, bár volt ahol értetlenül néztek rám, mit modjak igazuk lehetett. Minek megy az Heurigerbe, aki sört szeretne inni?! Az igazán kicsi Heurigerek, akik csak a saját borukat árusítják nincsenek is egész évben nyitva. Vannak hónapok, amikor nyitva vannak „ausg’steckt sind”, aztán ha elfogyott a bor, akkor bezárnak. Ez az ausgesteckt kifejezés magyarul annyit jelent, hogy kitűzött. (a magyar nyelvben nem létező szenvedő igeragozással: ki van tűzve .. brrr, felejtsd el). A Heurigerek bejáratánál fenyőágakból kitűzött cégér jelzi a látogatóknak, hogy nyitva vannak. Innen ered a „kitűzés” kifejezés. A fenyőágakat körbeölelő szalag színe jelzi, milyen boruk van. Sárga szalag = fehérbor, piros szalag = vörösbor. Minkét színű szalag = szerintetek?
A Heurigerek csak és kizárólag a saját termelésű borukat mérhetik ki, ettől Heurigerek. Ha más borát is árusítanák, akkor Gastronomiebetriebék lennének, ahogy az összes további ételt és italt árusító étterem, lokal, Beisl. A Heurigerek nyitvatartásáról egyeztetnek a tulajdonosok, a Heurigerkalenderből lehet tájékozódni, melyik Heuriger mikor van nyitva. Ezen a linken egész Bécset feltérképezhetitek. Heurigerkalender klikk

Wien 19. kerület Döbling

Ebben a 19.kerületben éltünk, oda is járunk vissza, nekünk jellemzően itt vannak a törzs-Heurigerjeink. A 19.kerület Döblinget jelenti, ezen belül Grinzinget, Salmannsdorfot Neustift am Waldét, Kahlenberget, Nußdorfot, Sieveringet. Szuper környék, tele van Heurigerekkel.  Döbling Heurigerjei Az egyik „in” (szóval népszerű) Heuriger a Grinzingben az Obermann. Obermannék Heurigerje már nagyon régóta ismert a kiváló minőségű bio borjairól. Tavaly Camilla és Prinz Charles látogatása még inkább dobott az elismertségükön.

Az alábbi kép már az egyik kedvenc grinzingi Heurigerünk, a Wiegel látogatása után készült, este volt, ráadásul a gallyak mögött, így nem látszanak a szalagok. Az épület a háttérben lényeges, szerintem sokaknak ismerős! Részben itt forgatják a nagysikerű osztrák vígjáték sorozatot, a  Vorstadtweibert. (a sorozat megy Amerikába és Magyarországra, olvastam az interneten: „TV-Rechte: ORF verkauft „Vorstadtweiber” in die USA und nach Ungarn”. Nem tudom mi lesz magyarul a sorozat címe, talán az, hogy külvárosi nők, de érdemes lesz követni, lehet jókat vigyorogni rajta. )

Írtam már a személyes kötődésemről a 19. kerülethez. Ott éltünk, ott járt a kisfiam óvodába, sok jó emlék köt oda. Jó néhány ismerősünk volt a környéken, rendszeresen jártunk Heurigerekbe is. Azt tudnotok kell, hogy a Salmandorf és a Neustift egy igazi falu, mindenki tud mindent amit ott történt. Pletykák a homoszexuális gyógyszerészről, a legnagyobb Heurigeses-Familia családjában történt tragédiákról, miért szar a Sparkasse helyén nyitott óvoda, miért zár be a kicsi tündéri Heuriger, mit építenek a helyén és főleg az, hogy kik! Melyik hotelt szállták meg az oroszok, kinek van bűnrossz bora, hova érdemes betérni, mit muszáj feltétlenül megkóstolni. Félóra alatt körbenjárt Neustiften az is, ha valaki megcsalta aput, vagy anyut.

Forrás: Wikipedia – Neustifter Hauerkrone

És persze ott volt nyaranta a búcsújuk is. Ez a Neustifti Kirtag (németül Kirchweich, nálunk frankoknál Kärwa, magyarul búcsút jelent) megnyitásakor a felvonuláson egy koronát hordoznak magukkal. Ez annak a koronának a másolata, amit annak idején a boros gazdák ajándékoztak hálából Mária Teréziának, mivel egy gyötrelmesen rossz terméses évben megkímélte őket az adófizetés alól.

Nekem mondjuk a Kirtágról az egyik korábbi (sajnos már bezárt, a Heurigerje helyén már hotel áll) Heuriger tulajdonos, Ernstl ugrik be, aki büszkén mesélt az egyik búcsú első napjáról, amikor nagyon rövid idő alatt 16 Achterlt (16 x 1,8 liter tiszta bor, le a kalappal!) hörpintett le és nem volt berúgva. Igen, ilyenekre emlékszik az ember.

A 19. kerületben eléggé kiismertük magunkat heurigerileg, tudtuk (dehogy én, E. tudta!) melyik kb. a legszebb, a legmagasabban fekvő gyönyörű kilátással, melyiknek volt mindig is híresen rossz a bora, melyiknek isteni a konyhája, hova nem járnak (hála isten) túristák, melyikben nincs (ismét hála isten) élőzene, melyik a schickimicki Heuriger … stb.
Egy biztos. Bécsben a Heurigerek nem vesztettek a fényükből, fiatalok ugyanúgy látogatják, mint az idősebb generáció. A Heurigerekben üldögélés felér egy wellnessel. Léleknek, szívnek, szemnek (talán még az artériáknak is!) felüdülést okozó wellnessel. Ha Bécsben jártok, ne hagyjátok ki a Heurigereket. (És ne bizonytalanodjatok el az étlapot olvasgatva, az Erdäpfel azaz a földalma, egész Ausztriában a burgonyát jelenti.)

Régi-régi nevek, Hans Moser, Paul Hörbiger. Az idősebbek ismerik kivétel nélkül. Régi szenzációs bécsi színészek. Paul Hörbigerről már írtam korábban a minden Magyarországról jön téma kapcsán. Valóban vicces véletlen, ő tényleg Budapesten született. Az írás róla:  Alles kommt aus Ungarn! II.
Hans Moser régi fotójával és Paul Hörbiger egy régi „Heuriger dalával” búcsúzom.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .