Embermesék

Pelzmärtel kontra Mikulás

Nürnbergben (pontosabban a frankoknál) Mikulásilag összetett a helyzet, ugyanis egyszer jön az evangélikusok Pelzmärtel-e nov. 11-én Márton napján és a katolikusok Mikije dec. 06-án. A „fiúk” különben tök egyformák. A Pelzmärtel a reformátusok törekvésének eredménye a katolikusok Mikulásával szemben. 
Nürnberg református (vagy evangélikus?) vallású város, azaz a lakóinak többsége ilyen vallású, ami a nagy katolikus Bajoroszágra nem annyira jellemző. Ezzel persze Nürnberg nincs egyedül, léteznek további református települések is. 

Nürnbergben a gyerekekhez a Pelzmärtel jön és kész. Izé, jött ..
Ahogy a párom mesélte az ő gyerekkorában a családja ezt a törvényt átirta. 🙂 Neki mind a Pelzmärtel, mind a Mikulás ajándékokat kellett, hogy hozzon. A tradiciót kiterjesztette a saját kisfiára, a közös gyermekünkre. 
Bár ez másként nem is működött volna, hát hogyan magyarázod meg a gyerekednek ezt a hülyeséget, hogy nem kisfiam, neked a nov.11-én úton levő Piroskabátos Nagyszakállú nem hoz semmit, mert csak a református gyerekekhez megy ?!? 🙂 

Ezzel kapcsolatosan bukkantam rá egy régi írásomra 2008-ból: 

„A kisfiam nem értette, miért nem hozott neki idén a Pelzmärtel ajándékot ….. (ő nem tudja, hogy ez nem a Pelzmärtel hibája, csak a feledékeny szüleié! ). Megpróbáltuk kimagyarázni, hogy valószínűleg csak az evangelikus vallású gyerekekhez jön ….. de ez nem stimmel, mondta a fiam, ugyanis a Félix mesélte, akivel pedig együtt jár az elsőáldozásos „kurzusra”, hogy nála pedig járt.

Kénytelenek voltunk másnapra egy zsákot eldugnunk a nappali ülőgarnitúrája mögé és azt a látszatot keltenünk, hogy a Perzmärtel itt nálunk végzett az ajándékkiosztással, de már nem volt ideje kitenni az ablakba.

Es arról nem is beszélek micsoda stresszes volt a szombat délelőttünk, december 6-án, ugyanis mi, a T.Szülők természetesen megint elfelejtettük mi lenne a „dógunk”, szóval a mikiajándékok még ott ültek eldugva a szekrényben. A kisfiam folyamatosan sasolt kifelé a szobaablakából, es 2 percenként futott ki a lépcsőházba, mert hallott valamit… Várta a szivem nagyon a télapó/mikulást. ))
Nehéz volt az ablakba csempésznem a cuccot, de megoldottam!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .