Embermesék

Milyen volt a híres Nürnberg-i Christkindlesmarkt régen?

Ígértem, hogy a Nürnbergi Karácsonyi Piacról többet nem írok, de nem tudom ezt betartani. Olyan fantasztikus fotókat találtam a régmúltból, amiket főben járó bűn lenne nem megmutatni.
 
1628-ból származik az az írásos feljegyzés, ami megemlíti a „Nürnberger Christkindlesmarktot”. Érdekes, hogy a 19.században egyre inkább veszített a jelentőségéből, ezért a főtérről száműzték. Az új helye többek között az „Insel Schütt”-ön volt (ez egy sziget, egy nem igazán városrész neve Nürnbergben, amit lehet, hogy helytelen, de én kisalföldi lévén Szigetköznek fordítok). 1933-ban tért vissza a karácsonyi piac a Hauptmarktra. Ugyanebben az évben volt az első fellépése a Jézuskának, aki még nem egy élő személy, hanem a képen látható felfüggesztett figura. 
 Foto: © christkindlesmarkt

A második világháború kitörése utáni években nem került megrendezésre a Christkindlesmarkt. Az alábbi kép 1947-ben készült a Hauptmarkton. A háttérben a téren álló nevezetes kút a „Schöne Brunnen” (nem keverendő össze a bécsi Schönbrunnal), illetve a Sebalduskirche (Sebaldustemplom) romjai. Egy, fenyőgallyat árusító kereskedő és a vevői láthatóak a képen.

Ebben az évben tért vissza Friedrich Bröger az angol hadifogságból, aki egy évvel később megírta a híres Prologot, azt a beszédet amelyet a Christkind évről évre elmond. 

Foto: © NN Archiv

Egy kis karácsonyi hangulat a romok közepén. A háború utáni első Christkindlesmarktot 1948-ban nyitották meg. Ezen szerepelt legelőször a Nürnberger Christkind (Jézuska),akit Sofie Keeser színésznő alakított. Az ő szájából hangzott el legelőszőr a Prolog.
  

foto: © Stadtarchiv Nürnberg

Forrásom: www.nordbayern.de

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .