Embermesék

Amit itt mindenki tud …

az a Führer születésnapjának dátuma. Nem Hitler, nem Dolfi, nem Adolf, hanem a Führer. Így mondják.  Valamiért feltűnt, hogy kortól függetlenül, mindegyik német ismerősöm tisztában van ezzel a dátummal, de nem kell semmi összeesküvésre gondolni, vagy mást is belegondolni, nincs más. Egyszerűen csak tudják. Persze mindig vigyorgás követi az elhangzó „akkor van a Führer születésnapja” mondatot, mert ezen mindenki mosolyog, hiszen az egész olyan nonszensz, egy ilyen, több millió ember haláláért felelős őrült elmének a születésnapját megtartani az emlékezetben …. hihetetlen. De mondom, tudják.

Egy rendkivül szimpatikus pályázóval beszélgettem telefonon, aki a német nyelvtudás miatt egy kicsit izgult. Tud valamennyire, de ismét bele kell, hogy rázódjon.
– Andrea, mégis milyen szinten kell tudnom beszélnem? – kérdezte
– Hát László, ezt így nehéz meghatároznom. A tevékenységhez kapcsolódó kommunikáció elengedhetetlen, de biztosan senki nem fog magával …(és itt hirtelen beugrott a pár perccel ismét hallott „akkor van a Führer születésnapja” mondat és így folytattam)  mondjuk Hitler születésnapjáról beszélni, ennyire már nem kell tudni németül.
– Április 20! Akkor van a születésnapja! – válaszolta a pályázó és mivel annyira spontán volt az egész és engem annyira készületlenül ért a pontos válasz, hogy nem tudtam mit csinálni, kitört belőlem a nevetés.
– Most megfogott! Ez a helyes válasz, ezek szerint még erről is tudnának magával beszélni, de mondja meg, honnan tud ilyet?
– Háát, csak tudom. Az ember ezt tudja.

Látjátok? Nincs a miértre válasz, az emberek egyszerűen tudják. Én nem tudtam, de mára már megtanultam.

Egy decent kis képpel zárom a sorokat, nehogy az a vád érjen, hogy valamilyen indíttatásból írtam amit írtam. Próbálom a fentieket egy nagy röhögéssel ellenpontozni, mert az alábbi kép láttán én sokáig röhögtem. A kép Gerhard Haderer, a szenzációs osztrák karikatúrista műve. (ajánlom a képeit! egy pár belőlük itt  ) A részletek kidolgozása, Blondie, a diszkréten kilógó golyó ….. bájos.

Íme a Führer: 

Gerhard Haderer
Gerhard Haderer: One man, one dog but „Only one ball”

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .