Embermesék

Színes ceruzák (Gróf Anton-Wolfgang von Faber-Castell emlékére) 3.

Ottilie von Faber (1877-1944), Egy igazi nő. Öntörvényű, erős, érdekes. Ő az a személy, aki az elején leginkább felkeltette az érdeklődésemet.
Ottilie (szóban különben mindig rosszul ejtem, Ottiliázom) nagypapája, Lothar kedvence volt. Mivel Ottilie apja -aki egyben Lothar egyetlen fia- Wilhelm, 42 éves korában elhalálozott, nem maradt férfi a családban, aki egyeneságon örökölhette volna a céget. Ottilie két kisöccse már korábban meghalt. Lothar Ottiliében látta a folytatást, biztos volt abban, hogy a lány méltó lesz a posztra, valamint kellőképpen intelligens és erős a világcég vezetéséhez. Lothar tanácsadói, az őt körülvevő emberek a kor szellemének megfelelően, természetesen le akarták őt beszélni az ötletről, hiszen egy nő komoly döntések meghozatalára nem alkalmas, továbbá hangulatos, befolyásolható, nem racionális és főleg nem konzekvens.

Érdekes olvasmány erről az egész történetről Asta Scheib 2000-ben megjelent könyve: Eine Zierde in ihrem Hause azaz „A házának ékessége”. A könyvben végigkövethetjük Ottilie életét, a szigorú müncheni császári alapítványi internátusban töltött napjaitól kezdve, a válásáig. (A könyvet jelenleg még olvasom, sajnos nem sikerült korábbra időzítenem a befejezését. Amennyiben további érdekes információkra bukkanok a könyvben, szentelek neki egy külön posztot. Jelenleg ott tartok, hogy Ottilie találkozik a leendő férjével,  Gróf Alexander Castell-Rüdenhausennel. )

Asta Scheib könyve

És igen, érkezett a nagy Ő Ottilie életében. A bankos-arisztokrata család sarja, a jóképű Gróf Alexander Castell-Rüdenhausen, akivel összeházasodtak. Ottiliének a családi nevét is meg kellett tartania, a házassággal két nevet kellett viselnie, ez volt nagypapájának, Lotharnak a kívánsága. Az akkori időkben ez a fajta névviselés a házasságkötéssel teljesen új volt, a bajor király engedélyét kellett kérniük a névhasználathoz.

alexander_graf_von_faber-castell_1866-1928__large1866-1928_count-alexander-von-faber-castell

Az 1898-ban között házassággal érkezett a Castell név a család nevében. Ottilie von Faber új neve: Ottilie von Faber-Castell. Férje, Gróf Alexander Faber-Castell (mert az ő neve is változott a házassággal) egy kiváló üzletember. 1900-ban már a cég ügyvezetéséhez tartozik, majd 1903-tól az előző ügyvezető (Ottilie édesanyja), halála után átveszi a vezetést. Ő jelenti a hatodik generációt.

A Faber-Castell név mostantól a cég nevébe is bekerül, 1898-tól az új nevük: A.W. Faber-Castell

A házaspár 1903-ban elkezdi építtetni az új kastélyt, ami a korábbi, Lothár által építtetett kastély mellett áll, szinte összeépülve vele. Az új kastély egy gyönyörő példája a „jugendstílusnak” (1900-as évek elejének jellemző építészeti stílusa, szecessziónak is hívják. Remélem nem tévedtem nagyot a szecesszióval.), továbbá rettenetesen modern,  folyóvíz van benne és fürdőszobák.

1903_the-new-castle

furdok

Igen, én is borzongtam a fenti „csodás” fürdők láttán, bizonyára nem azt a melegséget sugallják, amit manapság megszoktunk, vagy egy luxus-fürdőszobának nevezett helyiségtől elvárunk. Én se  mennék bele a „kádba” undor nélkül, de kérem ne felejtsük el, hogy 1903-at írunk és a legtöbb épületben még nincs is folyóvíz. A férfi fürdőt ábrázoló fotó jobb oldalán látható ketrecszerű valamit (tudom, hogy iszonyatos), de akkor is, az az akkor idők szanitár-csodája. A zuhany csőszerkezete egy igazi kihívás volt, az akkori technika csúcsa. A zuhanyfejen kívül, hát- illetve testmasszírozó fúvókákból is jött a víz. A fürdőkben volt továbbá a törölközők szárítására alkalmas herkentyű is, olyan, mint a mai törölközőszárító radiátorok.

Olivie és Alexander 18 évig voltak házasok, négy gyermekük született. Alexander üzletileg egy igazi telitalálat. Virágzik a cég az irányítása alatt. A „Castell” névvel piacra dobott ceruzái hatalmas sikernek örvedhetnek. Állítólag a regimentje egyenruhájának színével egyezik meg az a bizonyos „zöld” szín, amit Alexander Faber-Castell meghonosított a cégnél. Ez a zöld szín a mai napig végigkíséri a Faber-Castell nevet, ugyanis ez a zöld jelenik meg a címerben is és persze ma is kapható a klasszikus zöld ceruza.

1905_castell-9000

fc_logo_green gross

Aztán jött az első világháború. Ottilie férje megjárta. Visszatérte után már sok minden megváltozott, nem igazán találtak meg a közös hangot, elhidegültek egymástól. 18 évnyi házasság után elváltak. Ottilie fiatalkori szerelmét választotta új párjának. Az akkori törvényeknek megfelelően, az, akinek hibájából kimondják a válást, elveszít mindent. Ottilie mindennek tudatában hozta meg a döntését, a szerelmet választotta a vagyon helyett. (személyes megjegyzésem: Az életben nem mertem volna hasonló döntést hozni, ezért csodálom ezt a nőt.) Ottiliének ki kell költöznie a kastélyból, nem vihet el semmit, a vagyonát fiára, Rolandra íratja. De ami a legnagyobb tragédia, a négy gyermekét se viheti magával. Volt férje nagyon berágott a történteken, vehemensen küzdött Ottilie ellen, minden lehetséges jogi lépést megtett ellene, még a közös gyermekeik láthatásától is eltiltatta. Bizony, szomorú, de nem ők az egyetlenek ezen a földön, akik a szerelem elmúlásával egymás legnagyobb ellenségeivé váltak. Ottilie sutyiban tud csak találkozni a gyermekeivel, a személyzet és a család azért segít neki.

Volt férje visszaveszi a korábbi nevét (tehát eltünteti a nevéből a Faber-t és visszaveszi a Rüdenhausen-t) és újra megnősül. Gróf Alexander továbbra is a cég vezetője.
1928-ban, 2 évvel az Ottiliétől való válása után meghal. Mégcsak 62 éves volt. Az első házasságából származó fia, Roland veszi át a cég vezetését. Ő a hetedik generáció. Vele folytatom.


A történetek sorrendben, az alábbi linkeken érhetőek el:

A halálhír: Elhúnyt Gróf Anton Wolfgang von Faber-Castell

A Faber-Castell család története 1

A Faber-Castell család története 2

A Faber-Castell család története 3

A Faber-Castell család története 4

5 thoughts on “Színes ceruzák (Gróf Anton-Wolfgang von Faber-Castell emlékére) 3.

 1. Szia,5 gyerekük született amiből sajnos Wolfgang fiúk elhunyt csecsemő korában. A házasság nem szerelemből indult és nem is a háború miatt elhidegülése miatt végződött,hanem mert a férjének volt viszonya és csak ezután vette a bátorságot Ottilie hogy találkozón az első igazi szerelmével.
  Van egy film is róla ajánlom megnézni.

  1. Szia Netty, köszi a hozzászólásodat!
   A filmet később láttam, nem fogott meg, valahogy többet vártam volna tőle. (Ráadásul a cseheknél forgatták, nem itt nálunk a steini kastélyban.)
   A könyvet ajánlanám, szenzációs. Viszont nem tudom, hogy magyarul létezik-e. Az írónő rendesen végigkutatta a történetet.
   Egyértelmű, hogy Ottilie mindkettő „srácot” ismerte és inkább Philippet választotta volna férjének, de ugye a háttérben történt egy és más. A párbaj a két udvarló között, ami után elegánsan visszalépett Philipp, illetve egyértelmű volt, hogy a Faber-cégnek inkább egy stabil partnerre van szükség. A Castell família a nevével, üzleti kapcsolataival jó befektetésnek nézett ki. (Bár a Castelléknek nem volt sok pénzük, nekik kapóra jött egy benősülés egy gazdag családba. Annak ellenére, hogy lenézték őket. Saját magukat Adler-Adlernek, a Fabert pedig Industrie-Adlernek, pénzen felkapaszkodott nemeseknek tartották.)
   Persze, hogy volt ott szerelem is, de az később kifújt. A gróf nőügyére már nem emlékszem, az első gyermekre se, hiszen már nagyon régen írtam róla.

  2. A közelmúltban részt vettem egy vezetésen a kastélyban, Steinben. Az idegenvezető azt mondta, a család történetének nem sok köze van a filmhez. Egyrészt Csehországban forgatták, másrészt nem konzultáltak a családdal. Ottilie előbb ismerte meg a férjét, mint Philipp bárót. A vezetés alatt erről a szerelmi szálról nem is esett szó, a filmről sem. Külön rákérdeztem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .