Embermesék

Nürnberg – a Dutzendteich és környéke

Tőlem nem szabad ám tisztességes, minden részletre kiterjedő idegenvezetést elvárni, én csak a magam módján, a´la Andi vagyok képes dolgokat bemutatni, ahogy én is hallottam, tapasztaltam, meg amennyire érdekelt. 😉

A Dutzendteichel kapcsolatban is majdnem azonnal belecsaptam a nürnbergi focicsapat az 1FCN, meg a Nürnbergi Volkfest-es témákba, de egy pillanatra belegondoltam …. ezért most visszagurulnék a téma elejére, essen egy pár szó a környékről!
A Dutzendteich (magyul a Tucat tó) neve hallatán természetesen én is megkérdeztem, hogy miért? A nem túl széles körben – érthető igaz? 😉 – feltett kérdéseimre kapott válaszok általában:
„a mit tudom én, ez a neve és kész”, 
„biztos azért,mert 12 kisebb tóból alakult ki”, 
„honnan tudnám, mióta az eszemet tudom így hívjuk”
Ès persze a javaslatok, hogy ha ennyire érdekel, akkor nézzek utána!
A wikipédia a névadással kapcsolatosan azt mondja, hogy nem a korábban arrafelé kialakult tucatnyi tóból  (ami pontosan csak 8 volt) ered a megnevezés, hanem:  a név eredhet a „nád” szó egy régi német megfelelőjéből a Doutze szóból, illetve az 1594-es Pfinzing-Atlas leírásából, ami a területet „Tutschetey”-nek, azaz sáros, mocsaras területnek nevezi.  (A wikipédiás oldalon érdemes megnézni azt a klassz légifotót, amelyen látszik a Dutzendteich és a környéke, klikk ide!)
Családom férfitagja megerősítette az információt, ugyanis Hitler idejében, az ő vezényletére kezdték meg az akkortájt mocsaras, iszapos környék (a tó rendben volt 🙂 lecsapolását. Az überdimenzionálisra álmodott birodalmi területi terveihez volt szüksége a Dutzenteich egész környékére.
A Reichsparteitagsgelände, Hitler megaterve csak részben készült el. Ezen a linken gyönyörűen meg lehet nézni az egész területet, és a hozzá tartozó információkat. Szenzációs régi és új képek, valamint nagyon pontos leírások ..  kmm, igaz németül, de segítek, ha valakinek van kérdése! Becsszó!
A Dutzendteich már a 17.században is kedvelt kirándulóhelynek számított. Nyáron vicibiciklik, csónakok, télen korcsolyázók. Bár nem minden télen, ugyanis néha leengedik télre a tó vízét. Hogy mi okból nem tudom, de most lusta vagyok utánakeresgélni, mert akkor soha nem leszek kész ezzel a bejegyzéssel!
Lecsapom a wassert a homlokomról, mert végre elértem ahhoz a ponthoz, amikor hála isten, ilyen egyszerűen  leírhatom: egyik nap kimentünk szivacslabdázni a Dutzendteich-hoz! 🙂 
Előtérben a Dutzendteich, a háttérben a Kongresshalle, ami része a Reichsparteitagsgeländének. 
Az épületben található a Dokumentationszentrum.
Csússzunk kicsit balra! 
Máris látható az éppen épülő, készülő Nürnberger Volksfest, azaz az itteni Búcsú.
Hát nem szép?
Egy gyerekkel minden sokkal jobb! A táj is vidámabb!
Majdnem tenisz! Majdnem! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .