Embermesék

Futballkurvák Dojcslandban

Ezek nem személyek, ezek csapatok. Mégpedig pénzeszsákok által felpumpált, múlttal és tradicióval egyáltalán nem rendelkező, eredetileg üzemi csapatok, vagy régi, de nevenincs mini csapatok, amikbe pénzt tettek, sok-sok pénzt.

Itt van mindjárt az 1899 Hoffenheim, amelynek nevében szereplő szám az alapítás dátuma. Ezek szerint több mint száz éves klub (lenne), de ahogy egy internetes kommentelő megfogalmazta a jó kis kérdést: „és hol voltak 100 évig?” 
A múlt heti Hoppenheim-1.FCN meccs elején a zászlókon vigyorogtunk. Amíg a Nürnbergnél a régi idők, csaták, kupák, fociját idéző monumentális zászlókat lengették a zászlóvivők, addig a Hoppenheimnél lengedezett az Audi, az SAP. Micsoda múltidézés, gell? Miért írok Hoppenheimet a Hoffenheim helyett? Szándékosan. A német nyelvű magyarázat a http://mundmische.de-ről. :

„Die TSG 1899 Hoffenheim wird auch als „Hoppenheim” bezeichnet, da der Milliardär Dietmar Hopp (Mitgründer von SAP) unzählige Millionen in den Verein gesteckt hat. Und damit bestimmt er selbst entscheidend über Wohl und Wehe des Vereins ab. So kann ein Kuhkaff in der Fußballbundesliga mithalten – Geld schießt also Tore und verhindert sie. Also „Hoppenheim” statt „Hoffenheim”, solange Herr Hopp dabei bleibt.”

Azaz: a TSG 1899 Hoffenheimet a miliárdos (az SAP egyik alapítója)  Dietmar Hopp  után nevezik Hoppenheimnek, aki számolatlanul pumpálta bele a millióit az egyesületbe. Ezzel egyértelmű, hogy az atyúristene a csapatnak, ő dönt és határoz a sportegyesület minden kérdésében. Így tud egy porfészek a Bundesligában érvényesülni. A pénz rúgja és védi ki a gólokat. Amíg Hopp a Hoffenheimnél marad, addig marad a név is, Hoppenheim.

Aztán a Bayer-Leverkusen, ami 1903-ban, mint üzemi csapat alakult. Ha a stadion felé utaztok, akkor mást ne is nagyon keressetek. Úgy értem nagyobb várost, mert az nincs. Csak büdös, a gyógyszergyár büdöse. A stadionuk a Bayarena, amit errefelé Aszpirin-Arénának hívnak.

Aztán a kedvencem (negatív előjellel) a Wolfsburg. Volkswagenék a Werkelf-vel. Ahol a pénz szintén nem nagy gond. Jelenleg éppen megvenni szándékoznak egy Bayern München játékost (Luiz Gustavo), a hírek szerint 17 millióért. Nem zlotyi… Utálom az ilyen megcsinált csapatokat. Kell egy jó csatár? Veszünk egyet! Hogy az anyja ….
A Volkswagenékre különösen haragszom, ugyanis hozzájuk igazolt a Nürnberg előző edzője. És a legalpáribb, legparasztabb módon. A váltás előtt még interjúkban szajkozta Hecking, hogy nem igaz, nem megy a Wolfsburghoz. Oda nem is menne. Egy szuper egyesületnél van, a Volfsburgnak nem érdemes őt megkeresnie, még telefonon se. 
Azt hiszem a németeknél van egyedül lehetőség szezon alatti váltáshoz, más országban ez a nemzeti bajnokság csapatainál tiltott. Mekkora bunkóság év közben elszipkázni egy konkurrens csapat edzőjét, ráadásul egy olyan csapatét, amelyik alattunk van 1 kicsi kis ponttal a tabellán?? Heckingnek volkswagenék felajánlották azt az összeget, amiért ez a pénzéhes faszi eltávozott. Hihetetlenül csalódtam benne …. róla tényleg nem gondoltam volna … Bár a pénz sokat jelent tudom, de ott van kérem az a gerinc! A jellem! Hmmm 

Egy régi kép. Akkor még kedveltem…. még tiszteltem. Ma már tudom, hogy csak egy ……. sajnos. Példakép már nem lesz, utcát se fognak róla elnevezni. Véleményem szerint nem fogják sokáig megtartani a Wolfburgnál… 

Na megyek meccset nézni…



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .