Embermesék

Dinnye

Tudom, sokakat érdekelnek a külföldi, jelen esetben a németországi árak. Tőlem is sokszor kérdezték, hogyé´ van ez, meg az, de meg kell hogy mondjam, nem tudom. Aztán a válaszomra  mindig jön az értetlenkedés, meg fejcsóva, hogy-hogy nem tudod?!  🙂 Ùgy kérem, hogy nem jegyzem meg. Bár némi javulást vettem észre ezen a területen. Ùgy tűnik ez a röpke 8 év Ausztriában és Németországban „máris” (he-he) elég volt ahhoz, hogy a szemem alkalmazkodjon az eurós árakhoz. 🙂 Emlékszem tavaly nyáron milyen nehezen dolgoztam fel otthon a forintos árakat. A korábban megszokott 20-30-40 -es számlavégösszeg helyett hirtelen többezres számlákat kaptam, egyszerűen bele voltam keveredve a kerekítésekbe. Itt könnyű (gasztronómia) a borravaló kiszámítása, mert kicsik az összegek. A 18,60-as számlánál fizet az ember 20,- eurot és ehhez még kicsit se kell gondolkodni. De otthon, egy 13460,- forintos számlánál, amiben ráadásul volt pár sör, meg Villi is 😉 , ott aztán legyél észnél! Mennyi a borravaló, hogy mondod? Nem röhögni, ezek olyan összegek, amiket vizualizálni elég nehéz. A régi szép időkben (még otthon), ez egyáltalán nem jelentett nekem problémát, emlékszem a párom mindig engem kért meg, hogy fizetésnél segítsek, mondjam meg mennyit kell adnia. Nem értettem, hogy mi a nehéz benne. Emlékszem azt mondta, hogy ezeket a „Wahnsinn-Beträge”, (őrületes összegeket) fel se lehet fogni. De mi benne a nehéz??? Nem értettem. Most már tudom mi volt a gondja. 🙂 Higyjétek el, ki lehet esni a gyakorlatból.
De most hoztam valamit! Ma vettem a Netto-ban  (olyan mint az Aldi, Lidl, Norma ) magyar dinnyét! Az ára szerintem vetekszik az otthonival, pedig ide még ki is kellett szállítaniuk. Hogy milyen az íze nem tudom, mivel dinnyére sört nem szabad inni és én inkább a sört választom. :))
ungarische Dinnye: kilója 0,69 cent, ha 285-tel számolok, olyan 197,-Ft/kg

11 thoughts on “Dinnye

 1. Haha! Pedig èn màr ittam dinnyère sòrt, ès nem is lettem rosszul.
  Na, jò, nem 1 ùveggel..(pohàrral)
  Olaszban is kàbè ennyi a dinnye, vagyishogy mà 59 centèrt is làttam itt a bòtban.Ja, de nem magyar volt.

  Igen, èn is leragadtam a règi otthoni àraknàl, pl. egy 5 ezer ft-os pòlòt nagyon tudok sokallani, hàmèg hogy 5 ezer, hogy kèpzelik mà???
  De mikor nagy nehezen àtszàmolom euròba, nem is olyan sok, èn olaszban tàn tòbbet is kiadok èrte..Ugye?
  Mikor a boltban vàsàrolsz, csak pàr kajàt, ùristen tòbb ezer ft, hogy az ègbe.

 2. 1 pohár sört? Azt meg minek! :)))))

  Megkóstoltam a dinnyét: ISSSTENI!! Igazi ungarische dinnye!

  Gondolom neked se volt egyszerü a többszázezer lira átváltogatása! 🙂
  A márkával volt könnyü régen számolni. 1 DM volt 100,- forint. Istenem, a régi szép kis Schilling! Azzal is könnyü volt bánni, 1 a 7-hez volt az aránya a márkához.

 3. Na, azért a 7-es szorzó avagy osztótábla kisujjból rázva kellett menjen.
  Duplázni, kettéosztani, tízes százas műveleteket végezni klasszisokkal könnyebb.
  Ja, és nyugodtan kiírhatod a pont-pont-pontokat a K…. után 😉

 4. Na, akkó nem rólunk szól.
  Amúgy apjuk kiadta nékem feladatba, hogy találjak rá a weben hogyan kő házilag sört csinálni.
  Mint alapos sörfogyasztó (avagy írásban ez gyün le nékem) nem próbálkoztál be ilyennek?
  Az apropót most ugye tálcán kínáltad.

 5. Tudod a lakásunk nem elég nagy a sörtankok befogadására, 5 littyónyi sörért meg nem éri meg nekiállnunk pancsolni, ennyit még a plüssállataink is megisznak egy laza délután. 🙂

  Szerintem otthon lehet sört kotyvasztani, de kérdés milyen lesz a íze?! En nem hiszem, hogy megpróbálnám.

  Az meg miböl derült ki, hogy nagyon szeretem a sört?!?! :))))

 6. Hát nem tom. Talán a plüssállataitok beszámoltak a mi pküssállatainknak?
  Egyébként kiffiad kóstolta mán? Elsőszülöttem betolná előlem, csak még egyenlőre nem teheti.
  Ja, a sörről tárgyaltam.
  Dinnye meg itt a piacon 1 lej. Ami olyan 23-24 cent ugyi. Bóban pedig álltalában görög a görögdinnye. Vagyis izé….Görög. Az hajszálnyival drágásabb.

 7. A fiam nem eszik dinnyét, ahogy sajnos se zöldséget, se salátát, szerinte ezek mind undorítóak és mérgezöek. Zavar a dolog gondolhatod, csak abban bízok, hogy elöbb-utóbb megjön az esze. Addig nincs más (persze csak ha nem felejtjük el) mint a gyerek vitamin meg a C-vitamin.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .