Embermesék

Das Balaton Combo

Nem tudom mikor, talán 2003-ban hallottam őket először, méghozzá a Bitte-bitte sör c. számukat és jókat vigyorogtam rajta. Már a nevük is jó, hiszen aki kicsit kiismeri magát a német névelőkkel (az nem én vagyok), annak egyből feltűnik a hibás „das”. Mivel a Combo az „der”. Nekem naná, hogy nem tűnt fel, nem hiszem, hogy valaha is gondolkodtam volna a Combo szó névelőjén. De ez így autentikus, hiszen mi külföldiek a büdös életben nem fogjuk tudni elsajátítani a névelők helyes használatát. Óh bocsánat a tökéletesektől, tudom léteznek ők is, de kisebb számban mint mi, tökéletlenek. Csak azok tudják hibátlanul elsajátítani, akik tényleg megtanulják és meg is tudják jegyezni a szavak névelőjét (én nem), illetve a szabályokat arról, hogy melyik névelőt vonzzák a különböző főnévvégződések, meg persze a kivételeket. Én lusta vagyok ennyit tanulni.
Szóval itt van ez a Balaton Combo, nem is ragozom. Érdemes megnéznetek. Nem mondom, hogy túl jó, mert egy idő után már unalmas, de belenézni megéri, mert szórakoztató. Kár lenne a poénjaikat kihagyni! A YouTubon megtaláljátok néhány számukat, lehet azért jókat röhögni a tipikus magyaros kiejtésen. A fiúk már nem aktívak, szinte semmi nyomuk az interneten.

Árpád, Laci és Feri!
Pusziltatlak benneteket, örülök neki, hogy volt egyszer egy Das Balaton Combo, hogy kellő humorral tartottatok görbetükröt a magyarosch akcentusnak és mutattátok meg poénosan, hogy lehet kis leleménnyel egymáshoz kicsit közelebb hozni ezt a hangzásában, logikájában egymásnak tök teljesen idegen nyelveket. Hogy lesz a német szövegből ismerős csengésű valami. Valami.

Jut eszembe egy régebbi vicc, még Bécsben hallottam:
Wie heißt Löffel Messer Gabel auf Ungarisch?
– Eeeßbeeeesteeeck
..
hahaha

Egy oldal őrzi még a nyomukat, itt találtam meg a biográfiáját a három srácnak. http://webattack.izone.at/clementa.at/kuenst_balaton.php

Ich Árpád.
orgel,klatchen,animatió
Geboren auch Szekesfehervar.
Siebzehn jahre. Mutter ist Anya und einmal auch Vater.
Bald heiraten Rózsa.
Orgeln viele Spaß. Schenes Instrument.
Mit Brudern gerne Musik. Brudern auch sehr gut Musik.
Meine hobby: Fleisch, das gelernt; wenn Zeit immer Fleisch mit Messer.
Rózsa viele glücklich wenn Fleisch.
Wenn wieder Musik alle kommen bitte Balaton Combo viele lustig und Gutes.

Ich Laci sein.
tanz,musik,zaubertriks
Geboren Szekesfehervar. 19 jahre. Mutter ist Anya. Vater glaube Soför.
Eine Jahr schon heiratet Rózsa. Sehr viele liebe. Hoffentlich bald Árpád auch heiratet Rózsa dann viele glücklich Familie.
Meine Basszusgitarre weil jung dann immer Zaun Schnur haltet und Schnur tiefe Ton schön. Balaton Combo viel lieb Musik.
Ich gerne Hobby Garten. Blumen und Gemüse viele gut, dann Rózsa auch glücklich. Bald spielen Balaton Combo – alle kommen weil gutes. puszi

ich Feri!
witse,trommln,akkrobatik
Zwanzig Jahre leben. Mutter ist Anya und Vater Soför,vielleicht jetzt immer.
Meine Frau Rózsa,ich sie sehr lieb.
Ich Benzinbrigade Soldat viele lustig. Dann musik mit brudern. Schule auch.
Meine hobby:Marsmusik, sehr gerne essen wurst.
Seit 12 Jahre ich Musik mit Brudern. Erster Konzert Antal bacsi Namenstag viele Lustig. Der Balaton Combo ist sehr gute.

Jaj, ezt muszáj meghallgatnotok, ezt korábban én se ismertem. Az osztrákok nem hivatalos himnusza, az I’m from Austria Raindhard Fendrich helyett a Balaton Combótól…. szerencsénkre mi értjük!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .