Embermesék

A sziklák birodalma

A „Frank Svájc”, azaz a „Fränkische Schweiz” egy mesebeli vidék. Tele fákkal, sziklákkal, lélegzetelállító tájakkal, patakokkal, kis folyókkal, barlangokkal, várakkal, várromokkal, történetekkel. Pont ilyennek tudnám elképzelni a tündérek, koboldok és legendák országát. Ráadásul hihetetlen jókat lehet arrafelé enni, jóféle sörük van és nagy-nagy szerencsénkre Nürnbergtől nincs messze.

Sajnos ez a Fränkische Schweiz a motorosok mekkája is egyben. Érthető, ezeken a gyönyörű tájakon élvezet az utazás. De néhány elmebetegnek, önkéntes szervdonornak nem elég a sebesség, belehúz. A múlt vasárnap egy ilyen idióta került el bennünket olyan sebeséggel, hogy még a velünk utazó plüssállat is beleborzongott. Képzeljetek el egy bakonyos szerpentint, ahol egy motoros nyilvessző kilő mögöttetek és előzni kezd a beláthatlan kanyarban. A víz kivert. Megnéztem a rendszámtábláját, nem nürnbergi volt. Pár km arrébb egy szemből érkező autó vezetője az ablakon kinyújtott karjával jelezte nekünk, hogy tyíhó, lassabban. Köszi, gondoltuk biztosan trafipax lesz, erre figyelmeztetett. Aztán párszáz méterrel tovább 2-3 lovas nélküli motor állt az úton és az egyikük velünk, szóval az érkező forgalommal szembefordulva ugyanúgy intett a karjával, ahogyan a korábbi autós. Vigyázz, lassan! És már láttuk is miért. Uramisten, az előbbi nyilvessző feküdt baloldalt az úton, a motorja pár méterrel arrébb. Megismertem a rendszámáról. Körölütte 2-3 ember, egy nő gugolt mellette, beszélt hozzá és próbálta betakarni a balesetes fejét, védeni az erős naptól. Szörnyű volt. Nem álltunk meg, mert volt már segítsége, ráadásul nem is tudtunk volna megállni, nem volt hol. Autóztunk tovább és pár percen belül már meg is jelent a fák fölött a mentőhelikopter. Remélem időben érkeztek, nem lett nagy baj. A motorosnak gyors és százszázalékos felépülést kívánok. Ha ismét motorra fog szállni remélhetőleg ő már többet nem fogja a saját és mások testi épségét kockáztatni. Sajnos a motorosbalesetek száma a Fränkische Schweiz-ban magas. A hétvégén ott mindig történik valami.

Egy pár infó a tájegységről. Itt lehet ugrani, száraz lesz. 🙂 Kb. 160 millió évvel ezelőtt Délnémetország wasser alatt állt, egy azóta már eltűnt, visszahúzódott tenger víze alatt. A rendszeres földkéregmozgások következtében közetek rakódtak le a tenger aljára, majd ezek a közetrétegek egymásra rakódva, elmozdulva ….. áh, neee. Mivel ezt a mészkős, meg dolomitos dolgot már anno dominó földrajzból megtanultuk, így most kihagynám, jó? Ugorgyunk, a víz visszahúzódása utánra. Na, szóval állnak a hegyek és a baromi nagy, szépséges és monumentális sziklák. Isten hozott Fränkische Schweiz! 

Vasárnap lévén, naná nem mi vagyunk az egyetlen család azzal a wunderbare ötlettel, hogy gyerünk, menjünk a Fränkische Schweiz-ba … sajnos. Emberhegyek autóznak velünk egyirányba, a cél azonos. Namost a tömeggel nekem nagy gondjaim vannak, az aurám nem bírja. Bár lehet, hogy ezt fóbiának hívják. A hétvégi látogatásaink alkalmával van amit kihagyunk, méghozzá mindenáron, ez pedig a kis település a Pottenstein. A nyári bobpályája a vizibiciklizős tavacskája és a félelmetes cseppkőbarlangja a borzongatós nevű Teufelshöle (Ördögbarlang) a medvecsontvázzal tényleg szenzációs, de ide nem akkor kell mennünk, amikor turistabuszokkal van tele a parkolója és az összes nürnberg környéki Jürgen, Stefan, Sven, Antje, Gretl’ és a femilijük kutyástól is ott toporog.

Gyermeknek múlt vasárnap feladtuk a magas labdát, keressen valamit ezen a részen, ahova elutazhatnánk. Guglikája kiköpte egy kis település nevét: Tüchersfeld. Hmm, ez meg mi lehet. Mi van ott látnivaló? Hát egy múzeum, a Fränkisches Schweiz-Museum, felelte a muci. Páromnak ez már beugrott. Ja, arra már jártam, de biztosíthatlak benneteket, hogy ez nem lesz egésznapos program. A múzeum is mellette levő szikla megtekintése nem fog túl sok időt elrabolni tőlünk … próbálta kicsit lehűteni az optimizmusunkat. Mindegy, menjünk.
El is mentünk. Jól tettük.
Kicsit izgultunk, ahogy Pottenstein mellett vitt az útunk, az ott parkoló autók látványa sokkoló volt. Nem az autók, hanem a számuk. Hama-hama leszögeztem, ha ne’talántán ugyanez vár ránk Tüchersfeldben, akko’ már most mondom, hogy nem megyek be!
És képzeljétek el, Tüchersfeldben rajtunk kivül nem volt senki a múzeumban! A kis településen először is átgurultunk, mert természetesen nem találtuk meg elsőre a múzeumhoz vezető utat. Érthető, azt hittük, hogy arra lesz, amerre sok autó, emberek, stb. A település egyetlen utcáján végiggurulva már jót vigyorogtunk. Két szomszédos ház előtt két konkurrens csapat lobogója. A bauerneké (Bayern München) és a nürnbergi 1.FCN-é. El tudjuk képzelni, milyen klassz lehet a szomszédok viszonya. Ha van egyáltalán. 🙂


A településen szinte tapintható a csend, fantasztikus. Ilyet még nem …, de legalábbis már régen nem tapasztaltam. A múzeum egy bazi nagy szikla tövében található, egy korábbi u.n. Judenhof, azaz zsidóudvar területén. Számomra a múzeum fő érdekesse a régi épületek, amiken keresztül masíroztunk. A régi viseleteket bemutató korabeli házat, sikerült olyan pofásra megcsinálni, hogy képzeletben már be is rendeztem, ottlakásra. 
Az alábbi képen látható épületről van szó.

 

foto: wikipedia / Fränkische Schweiz

Ez pedig a szemben levő épület, ami szintén a múzeum része

Van modern „tácsszkrín” izé is az épületben, amit a fiam addig nyomkodott, amíg véletlenül magyar vonatkozású hírekre nem talált. Szó van benne pusztításról, valami nyilakról .. khmm, inkább hagyjuk. 
A múzeumban a belépőjegyet árusító hölgy udvariasan érdeklődött affelől, hogy honnan értesültünk a múzeumról? Hát mi elmeséltük. 
Sajnos a múzeumnak túlontől kevés a látogatója, az emberek nem ismerik. Javasoltam valami helyi legenda felfedését, esetleg kitalálását. Találjanak már a környéken valami rejtélyes csontvázat, építsék fel köré az elrabolt királylány legendáját, de ha ez nem megy, akkor legyen legalább egy szellem, egy „Weiße Frau”, vagy legalábbis egy Margitka (lásd:Zimmer Feri 2. ), ezek tuti tippek. Özönleni fognak a látogatók, mert borzongásra mindenki vágyik. 

A múzeum weboldala: Fränkisches Schweiz-Museum
Aki teheti, látogasson el Tüchersfeldbe és nézze meg ezt a múzeumot, szívből ajánlom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .