Embermesék

A magyar szakemberek legalja, akikből hiányzik a gerinc – dühös vagyok mint az állat!

He Oarschlächer, jetzt reicht’s! Ez jött a számra, mivel kiverték nálam a biztosítékot. Elegem lett a seggfejekből. Kik ők? Például ez a két fasz. (Most nincs hoppá, meg elnézést a kifejezésért, megérdemlik bőven a jelzőt!) Két magyar, majdnem „kollégává” vált villanyszerelőről szól a történet.

Hogy ki ez a két fasz?

H. Ottó és F. Csaba (neveket megváltoztattam) akár még szerencsésnek is mondhatnák magukat, vírus, meg november ellenére sikerült egy jó munkát találniuk Németországban. Nem kell messzire utazniuk, csak Bajorországig, azt csinálhatják amihez értenek és szeretnek, és jövő év januárjától visszavárják őket. Biztos és jó kereseti lehetőség. Ottó és Csaba villanyszerelők és szeretnének mindenképpen párban dolgozni, jó kollégák. A felállás a szokásos, egyik beszél németül, a másik nem beszél, de már járt Bécsben és evett Wiener Schnitzelt.
Két jókedélyű, jódumájú pali, akik közül az egyiknek (a németül beszélőnek) az első perctől kezdve kétségei vannak a másik miatt. Mi lesz, ha nem jön a Csaba? Mert nála nem tudni, vannak „dolgai” ki tudja most hogy fog határozni. (…ezektől a tapasztalatból eredő jövendölésektől már eleve libabőrös leszek, hiszen itt azért komoly információk bújnak el, de nem akarom tudni. Azt, hogy mi volt, mit csinált a fiú nem szabad bolygatni, nem nyúlunk a darázsfészekbe, mert akkor eleve lőttek mindennek. Nem szabad mutatni, hogy érted a pici megjegyzést, a freudi elszólást, nem.) Ha nem jön ő, akkor én azért ugye jöhetek? Mert én jövök! Akár a kollégával, akár egyedül, de én jövök!
Hmm. A helyzet leegyeztetve a céggel, nem örülnek neki túlzottan, mert sok a munka, de akár egyedül is kezdhet a kolléga.
Mi kell még? Szuper! És indul a munka dandárja. A megrendelő fellélegzik, a betegség miatt kiesett kollégák helyett jön két szuper villanyszerelő, akik munkájára égetően rá van utalva, akik kihúzzák őt a nehéz helyzetből, nem kell bezárnia az építkezést, megy minden tovább. Örül, hogy egy ilyen jó és megbízható munkaerőkölcsönzővel sikerült neki a szerződést aláírnia, mi vagyunk a megmentői. Persze nem olcsó ez az egész, de a jó szakembert meg kell fizetni. Áh, még egy apróság, a negatív Covid-Teszt! Az kell! Anélkül nem engedhet senkit se az építkezésre, de ez érthető, hiszen a fiúk egy rizikó-területről érkeznek, Magyarországról. No problem, egyértelmű, teszt nélkül nem is jönnek el!
A szuper szállásukat is megtalálja a kolléga, ami manapság szintén nem könnyű, néha akár pár órányi telefonálást is igénybe vesz, lefoglalja nekik. Ekkortól már kerek a történet, összeáll az összes információ egy egésszé. Egy emailben megkapják a fiúk az összes adatot, hol fognak dolgozni, kinél kell jelentkezniük, és az, hol lesz a szállásuk, valamint a szállásról szóló infók, árral együtt. Egy ilyen u.n. Einsatzdaten-es emailt már csak az kaphat meg az újak közül, akinél egyértelmű és világos a szándék, jönni fog, elindul közöttünk egy munkakapcsolat.
A fiúkkal naponta többször is egyeztettem telefonon, muszáj volt, mivel két, az internettől nagyon elrugaszkodott emberről van szó. Nekem szinte fájnak azok a mondatok, amiket az emberek így 2020-ban kimondanak, miszerint a számítógéphez úgy ad hoc hülyék, az emailezéshez ők nem nagyon értenek, nyomtatójuk sincs, de majd megpróbálják valahol. Valamikor csak hazajön a gyerek, vagy átjön az ex-barátnő, ők majd megoldják. Az átküldött dokumentumok ismét megerősítik, hogy ők ketten a suttyók kategóriáját erősítik. Mondhatok én akármit, ők akkor is azt küldik, ami bent van már kb. 10 éve a gépükben és ezt persze többször is. Ez nem más, mint egy A4-es lapra rápakolt dokumentum rengeteg, az élén az egyiknél már 2018-ban, a másiknál 2019-ben lejárt jogosítvánnyal, a német munkavállaláshoz tökéletesen irreleváns TAJ-kártyával és magyar egészségügyi kártyával. A fiúk persze vigyáznak arra, hogy a fontos dokumentumoknak csak az egyik oldala jöjjön át. Körömollóval barmolom szét az átküldött lapokat, hogy legalább azt megmenthessem, amire valóban szüksége lehet.
Nekem már ezeknél a pontoknál megszólal a vészcsengő, amikor valaki tényleg ennyire hülye egy egyszerű, emailban lebonyolított kommunikációhoz, akkor azzal később is lesznek gondok. Ez tapasztalat. De bízom bennük, bízom a szerencsés találkozásban, hogy sikerült összehoznunk a közös munkát. Igazi win-win szituáció, mindketten jól járunk. Nekünk munkánk van és kell a szakember, a szakembernek meg szüksége van jól fizető munkára. Erejükhöz és agyukhoz mérten küldözgették át a kért dokumentumokat, köztük az aláírásukkal megszentelt munkaszerződést is. Visszahívtak ha nem értem el őket, jelentkeztek, informáltak, örültem a két új kollégának. Ottó bá szájából az egyik telefonbeszélgetés során még az is elhangzott, hogy bennük nyugodtan megbízhatok, nem fognak eltűnni. Nálam fel se merült a köddé válás esete, miért is? A fizetés jó, a munka fasza, mi okuk lenne az eltűnéshez?!

Ha hiányzik a gerinc

Aztán elérkezett a péntek. A két fasznak délután 14.00 óra körül volt az időpontja a Covid-tesztre, korábban nem is volt értelme felhívni őket. Majd ők hívnak és küldik a teszt eredményét. Gyorstesztről volt szó, legkésőbb 15.00 órakor már a kezükben kellett volna, hogy legyen az eredmény.
És pontosan ekkortól tűntek el …….
Két karakternélküli Arschloch (vagy ahogy Bécsben a művelt latin mondaná, Oarschloch) két pitiáner, gerinctelen ember.
Mások munkáját teszik tönkre, mivel nincs annyi vér a pucájukban, hogy szóljanak, hogy sajnos közbejött valami. Nem. Még az esélyét se adják meg annak, hogy esetleg helyettesítsük őket, mást küldjünk a helyükre. Nem. A két kis hazug amatőr megtartja magának az információt, és soha többé nem veszi fel a telefont. Minket pedig belefuttatnak a késbe.
Amit okoznak: a hétfői munkakezdés napján, reggel 7.00-órakor, amikor a megrendelő hiába várja tőlünk ezt a két faszt az építkezésen, amikor rádöbben, hogy nagy a baj, amikor legszívesebben elsírná magát kínjában, akkor fogja a telefont és elküldi a kollégámat a pi…..ba és megígéri, hogy velünk soha a büdös életben nem fog együtt dolgozni. Még egy ilyen megbizhatatlan céget, mint a miénk nem látott. Ennek a két embernek köszönhetően tönkrement egy üzlet.

Ottó és Csabika, ez a két idióta díszfasz (remélem olvassák) persze nincs egyedül. Az elmúlt 10 év alatt volt azért jó néhányhoz szerencsém, de valahogy csak mostanra, ezeknél égett ki a biztosítékom. Mások munkáját teszik teljesen tönkre. Kívánok nekik hasonló „fair” partnereket az élet minden területén!
Talán valamikor megtanulják, hogy még a legkellemetlenebb dolgot is el lehet intézni egyenességgel, őszinteséggel. Még az elnézést, de meggondoltam magam, találtunk másik munkát közelebb Bécsben kifogás is jobb ennél a pitiáner, többet nem vesszük fel a telefont játéknál. Na ja, csak ehhez rendelkezni kéne valami tartással is…..

Nem kívántam Claudia Ordenáré lenni, de higgyétek el, ez amit leírtam ez már nagyon lightos verzió. Ennél sokkal dühösebb vagyok.

2 thoughts on “A magyar szakemberek legalja, akikből hiányzik a gerinc – dühös vagyok mint az állat!

  1. szerintem pontos jellemzes ez a mai magyar allapotokrol, vagy valahogy maskeppen viselkednek a mai magyar politikusok? szoval az ilyen alakoknak van kikröl peldat venni!
    Nagyon jo iras!

    1. ….lehet benne valami Arany!

      Amúgy az a véleményem, hogy egyre inkább hiányzik az emberekből a tisztelet, a felelősség a másik iránt. 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .