Embermesék

Nürnbergi Karácsonyi Vásár – Christkindlesmarkt

Allmächd (ejtsd: állmecht) mondja a frank , ami talán a magyar a „mindenségit”, „szent ég”, vagy a „szentségit” megfelelője. Igaz utóbbi mégis egy kicsit durva, szóval marad az első kettő.
Most én is mondom: Allmmáchd, már megint itt az advent…. Márpedig az advent kitörésekor nyílik meg a híres nürnbergi Christkindlesmarkt, amit évről-évre 2 millióan látogatnak meg. Az egészet a Nürnberg-i Christkind, azaz a nürnbergi „Jézuska” (2 évenként válalasztják újra őket a jelentkező 16-18 éves diáklányok közül) nyitja meg a híres Prológgal.
Emlékszem 3 éve ott álltunk a Hauptmarkton a reckenő tömegben, ahol moccanni se lehetett. Hátul tévétársaságok kameráinak tucatjai, a téren pedig körbe-karikába emberek. Amikor elérkezett az idő, leoltották a lámpákat a téren. Mindenki elhallgatott, egy pisszenést se lehett hallani. Tapintható volt az izgalom.  Rekflektorokkal kezdték bevilagítani a Frauenkirche karzatát…majd nyilt az ajtó és kilépett a Christkind!!! Fenomenális a látvány, az élmény a felnőtteknek is, örülök, hogy egyszer átéltem. (egyszer elég is :)) ) Pár nappal később pedig meglátogatta a kisfiam iskoláját, ott állt tőlünk 20 cm-re személyesen ő, a nürnbergi Christkind. A gyerkőcök ódáig voltak meg vissza, mivel kezet is foghattak vele. 
A Jézuska programja  különben legalább annyira sűrű mint a szépségkiránynőké. Látogat idősek otthonát, kórházat, óvodát ….. stb. A nürnbergi Christkindlesmarkt-ot az elmúlt évek során többször meglátogattam. A kisfiunk miatt elsösorban a Kinder-Weinachtos részét, mi, szülők miatt pedig kizárólag a forraltboros, sültkolbászos részét.  
Ezeket a látogatásokat ez elején a tömeg ellenére (igaz már morgolódva), nagyon élveztem. Itt lakóként ma már be nem mennék a piacra a hétvégeken és főleg nem a megnyitóra, de turistaként egyáltalán nem foglalkoznék vele, mert mindenért pótol a látvány! 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .