Embermesék

Hitleri idők 6. – Rendeletek, Verordnungen

Vissza a Dokuzentrum épületében levő kiállításra.

Egy UV-lámpákkal megvilágított folyosószerű részhez értünk. Fehér papírokra nyomtatott törvények, rendeletek tömege.

Ezt a rengeteg szabályt még átolvasni is képtelenség. Ide futottam, meg oda. Csak néhány részletet tudok közreadni, a kék fény nem volt alkalmas a fotózásra.


Volt néhány, kevésbé felszisszenésre okot adó paragrafus:

1. A melegvérű állatok levágása, vérüknek vétele előtt, az állatokat el kell kábítani. (Az állatok leölésénél alkalmazott zsidó rítus ellenében.)
60. A badeni főiskolákra (ekkortól, meg akkortól), nem árja származású hallgatók nem nyerhetnek felvételt. 
68. Zsidó hallgatók nem részesülhetnek kedvezményekben.
69. Táviratok telefonon történő feladása esetén, tilos zsidó nevek használata a betűzéshez.

Aztán a szigorúbbak:
70. A tanári egyesületek nem árja tagjai kizárásra kerülnek.
71. A betegbiztosítókkal együttműködő orvosok közül, a nem árja orvosok tevékenysége befejeződik.  

És egy „gyöngyszem” a Pfalz-i NSDAP (náci párt) Gauleiterétől (körzetvezetőjétől)
59. A zsidók politikai őrizetből elbocsátásra kerülnek, ha: vagy két, az elbocsátást kérvényező személy, vagy az elitéltet betegnek nyilvánító orvos felváltja az elitéltet és helyette bemegy a börtönbe. (azért ez kemény nem? Elnézést, hogy nem megfelelően viselkedek, de ezen tényleg röhögnöm kellett. ) 

A piros színű táblán szerepinfók alapján: a külföldön élő zsidók elvesztik a német állampolgárságukat. A külföldre költözők, a külföldre költözés napjával szintén elvesztik a német állampolgárságukat. 
De mi benne a lényeg? Hát az, hogy az állampolgárság elvesztésével a teljes vagyonuk a birodalomra szállt! Cakk, 250.000 embert raboltak ki így egy éjszaka alatt. A zsidók vagyona, azok halála esetén, ment az államkasszába. 
A zsidók tartozását is regulázták. A német birodalom természetesen csak a vagyon erejéig szavatolt az esetleges tartozásokért. 

A kiállításon ezennel végigmentünk. Persze, sokkal több mindent láttam, mint amit leírtam.Rengeteg kép, rengeteg információ, roppant érdekes.

Ajánlom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .