Embermesék

„Hausi” azaz a házifeladat

Huu, az elöbbiért a kisfiam biztosan le fog cseszni, hogy anyuuuu, ezt most miért kellett neked elmesélni?! Teljesen igaza van, de nekem is, hiszen ezek a kis elszólások annyira jópofák, kár lenne értük!
Hogy jóvátegyem a hibám, mutatok valamit. Az elmúlt 1 hónapban a kisfiam készíthette az egész osztály számára az u.n. Arbeitsblatt-okat, azaz munkalapokat. Mivel jó német szokáshoz híven már az első osztálytól kezdve rövidítenek, ezek az AB-k. A tanárnő megadja a témát a fiamnak, aki nekiáll és az itthoni gépén elkészíti ezeket az AB-at. Volt már feladat a középkor, aztán a középkori Nürnberg. 1 óra alatt készen van a témákkal, nekem ennyi idő még ahhoz is kevés lenne, hogy leüljek a gép elé. 🙂  A középkoros téma alkalmával is elkezdett kutatni az interneten. Az ott lelt információk alapján összeállított egy összefoglalót, ami se túl nehéz, se túl száraz. Képeket is felhasznált. A szövegre aztán kérdéseket állított össze, ezeket kellett a gyerekeknek megválaszolniuk. Roppant büszke volt, ugyanis rendszeresen az ő álltal összeállított AB-k lettek a „házik” (házifeladatok), vagy ahogy a német gyerekek hívják, a „Hausi”-k.
A dolog menete a következő. Az André elkészíti a lapokat, átküldi emailban a tanárnőjének aki ellenőrzi, majd visszaküldi. Egyedül levelez a tanárnővel 10 évesen!!! Titkolta, de rájöttem. Naná, hogy megnéztem a leveleket, hát majd elolvadtam. Azt se árulta el, amikor a tanárnő írt neki, hogy ganz Toll, ganz-ganz Toll!!! , hogy nagyon klassz! Mindent megtart magának, nem olyan mint én. 🙂
Volt egy német AB is, amelyikben a melléknév fokozása volt a téma. Ez az Adjektiv Steigerung. Az apukája észrevett benne egy hibát, ezért a fiam megkért, hogy mielőtt kinyomtatnám, legyek szíves javítsak benne.
Ezt a papírt tette a monitoromra:

Szóval az „élni” kifejezést javítsam ki „élőre”, aztán újra nyomtassam ki. 🙂 Komolyan vesszük ám kérem az ilyen dolgokat, az iskola nem játék! :))

2 thoughts on “„Hausi” azaz a házifeladat

  1. Hàt hallod, kèsz kis felnòtt màr a fiad! Gratula!!
    De nem egèszen èrtem, ìgy akkor ò nem is kap hàzit? Vagy azt csinàlja meg, amit feladott magànak? :))

  2. Köszi!
    A házija így „több”, mint a többi gyereknek, hiszen az infókat neki kell összevadásznia. Az adatvadászat során olvas, ért (reméljük :))) rendszerez. A saját maga által alkotott házit természetesen neki is meg kell csinálnia, a Hausi az Hausi!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .