Embermesék

A hal, amit köszönünk de nem kérünk: Pangazius

Tudom, hogy nem illik a megkezdett történeteim sorába, sőt lényegesen fontosabb dolgok foglalkoztatnak, mással van tele a fejem és a szívem, de ez a pangazius hirtelen aktuálissá vált. A halat már többször szóba akartam hozni, de más mindig fontosabb volt …… meg persze szokás szerint elfelejtettem.

Az előbb láttam a neten egy belőle készült receptet, így már nem várhatok vele. 
Legelőször egy itteni kedvencem, Christian Rach étteremtesztelős műsorában hallottam róla. Egy halódó étterem étlapját tanulmányozva jegyezte meg elhúzott szájjal, hogy „jajjajaj, pangazius hal …. természetesen itt sem hiányozhat az étlapról ez a Vietnámból származó mélyhűtött hal, ami a kedvező ára miatt elég népszerű”. (Egy észak-németországi étterem étlapja volt, ami azért is ciki, mert arrafelé aztán lehetne bőven ajánlani friss, helyi fantasztikus halakat, de nem ezt a mélyhűtött, több ezer kilométerről utaztatott izét.) Persze érthető, az  íze és az  olcsósága varázsolja nagyon sok étterem konyhájára. Errefelé Nürnbergben is rendszeresen belebotlok. Christian Rach nem mondott mást, nem is mondhatott, Vietnam akár be is perelhetné őt a tévéadóval együtt hitelrontás, rágalmazás címén, de a téma szöget ütött a fejünkben. 
Aztán a kezembe került egy egész oldalas újságcikk a vietnami pangazius hal tenyésztésének körülményeiről. Volt egy dokumentumfilm is az ARD-ben (német tévé), de erről sajnos lemaradtam. Az előbbi NZ újságcikkben szerepel 2 videó az ARD-s filmből. A filmeket nem lehet lejátszani, a megjelenő üzenet szerint kormányzati kérésre kerültek letiltásra.
A lényeg, hogy a hatalmas kereslet miatt a helyi tenyésztők ráálltak a bizniszre rendesen. Kihasználva minden cseppnyi vizet a Mekongban, egymás hegyén-hátán tenyésztik ezeket a halakat.  Extrém tumultusban és egymás kakijában, vérében vergődnek ezek a szegény halacskák. (Mások kakijában és szennyében is, ez az alábbi videóból ki fog derülni.)
Ezek után döntse el mindenki maga, hogy van-e hozzá gusztusa. 
Mi már régóta nem eszenünk pangaziust. 
És nem is fogunk.
És erről nem a szegény halacskák tehetnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .